Güncel
Deprem hayvancılığı da vurdu

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre 11 milyon büyükbaş ve küçükbaş hayvan popülâsyonunun olduğu bölgede 4 bin 500’den fazla ağıl ve ahır yıkılırken, 30 bine yakın hayvan da telef oldu.
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen büyük deprem hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçileri de derinden etkiledi. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre 11 milyon büyükbaş ve küçükbaş hayvan popülasyonunun olduğu bölgede 4 bin 500’den fazla ağıl ve ahır yıkılırken, 30 bine yakın hayvan da telef oldu. Depremin etkili olduğu bölgede toplamda 4 bin 512 ağıl ve ahır yıkıldı. En fazla yıkımın yaşandığı il ise bin 541 ağıl ve ahırın çöktüğü Gaziantep oldu. Onu bin 382 ağıl ve ahırın yıkıldığı Malatya takip etti. Bölgenin toplamında 24 bin 912 küçükbaş, 3 bin 167 büyükbaş, bin 191 kanatlı ve 14 arı kovanı telef oldu.
“HER ARTÇI DEPREMDE ŞEHRİMİZ BİRAZ DAHA YIKILIYOR”
Kahramanmaraş ili Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vakkas Kuzu, Kahramanmaraş’ta 958 ağıl ve ahırın göçtüğü bilgisini verdi. Hayvanların her geçen gün göçük altında kaldığını aktaran Başkan Vakkas Kuzu, Pazarcık’ta 4 binin üzerinde küçükbaş hayvan, 255 tane büyükbaş hayvanın telef olduğunu dile getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bölgeye destekler gönderdiğini fakat desteklerin yetersiz kaldığını belirten Kuzu, “ Allah devletimizin ve milletimizin eksikliğini vermesin. Biz bu depremi yaşadık, Rabbim kimseye yaşatmasın. Çok zorlu bir süreçteyiz. Şu anda kimse evlerine giremiyor, sıcak bir yemek yiyemiyor; banyo yapamıyor. Bu afet Allah’tan geliyor, kimseye yüklememiz doğru değil. Devlet milletinin yanında durdu, gereken desteği sağladı. Ama yetişmiyor! Halen cesedi bulunmayan insanlar var. İlimizde sıkıntı, telaş ve panik havası hakim. Hayvan yetiştiricilerinin çadır eksiklikleri var. Tarım ve Orman Bakanlığı desteklerini gönderiyor ama yetiştiremiyor. Bizler de Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak ihtiyacı olan vatandaşlarımıza desteklerimizi sürdürdük ama her artçı depremde şehrimiz biraz daha yıkılıyor” dedi.
“HAYVANLAR HER GEÇEN GÜN TELEF OLUYOR”
Hayvanlarını satmak isteyenler vatandaşların hayvanlarını satamadığını ve alacak kimse bulamadıklarından yakınan Başkan Kuzu, depremin ülkenin ekonomisine çok ciddi zararları olacağını vurguladı. Kahramanmaraş’ın yaşanan depremle 50 yıl gerilediğini söyleyen Kuzu, “Biz burada çok perişan olacağız, devlet de bizlere yardımcı olacak. Kahramanmaraş’ın 1 milyon 300 hayvan varlığı var. Hayvanlarımızı satabilsek üretime katkı sağlayacağız. Fakat burası kırsal bölge olduğu için her sarsıntı olduğunda işletmeler devriliyor. Geçen akşam yine bazı işletmeler yıkıldı ve pek çok hayvan telef oldu. Biz hayvan üretiminde söz sahibi olan bir şehriz. Depremzede vatandaşlarımıza hayvanları için arpa dağıtımını yapıyoruz ama vatandaş kuyruklarda beklemek zorunda kalıyor. Parası olan kuyruk bekliyor, parası olmayan arpa alamıyor. POS cihazlarımız enkaz altında kaldı. POS cihazlarını çıkarıp da vatandaşlara arpa dağıtımını yapamıyoruz. Vatandaşlar perişan! Hayvanlar her geçen gün telef oluyor. Depremden sonra işletmelerimiz yıkıldığı için devlet buradaki besicilere el uzatacak. Burada 3 gün içerisinde süt üretimi başlayacak. Ekonomi birden başlar, binden biter. Ülke ekonomisini bizler düzelteceğiz. Bakanlık bu durumlara el atmazsa biz burada mahvoluruz. İşletme sahipleri 3 yıl işletmelerini faaliyete geçiremez” diye konuştu. Kuzu, vefat edenlere Allah’tan rahmet, kalanlara sağlık, sıhhat ve sabır diledi.
“YARALI HAYVANLARI KESMEK ZORUNDA KALDIK”
Elbistan Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bedir Ergüç ise Elbistan’da onlarca hayvanın telef olduğunu aktardı. Hayvanların telef olmasının et ve süt üretimine olumsuz etkisinin olacağını kaydeden Ergüç, “Kahramanmaraş Elbistan ilçesindeyim. Herkes panik içinde, soğukta ve açlıkla yaşam mücadelesi veriyoruz. Çok sıkıntı yaşadık fakat şu anda toparlamaya çalışıyoruz. Kayda değer bir hayvan kaybımız yok. İşletmelerde çökükler var. Yaralı hayvanları mezbahalarda kesmek zorunda kaldık. Sağ olsun Tarım ve Orman Bakanlığımız yem dağıtıyor. Hayvan başı destek ödemeleri başladı. Büyükbaş hayvana 500 TL, küçükbaş hayvana 50 TL destek verilecek. Hayvanları aç koymadık fakat soğuktan dolayı su sıkıntısı yaşadık. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) arpa ihtiyaçları tamamen karşılıyor. Üreticinin bir sıkıntısı olmadı. Bu büyük afete rağmen olayları sektörlerin içinde en ucuz atlatan hayvancılık sektörü” diyerek sözlerini tamamladı. (Anadoludabugun)
-
Güncel2 sene önce
Ağıla giren köpekler onlarca küçükbaşı telef etti
-
Güncel9 ay önce
Çoban, trafik kazasına kurban gitti
-
Güncel2 sene önce
Merada bulduğu cismi eve getiren çoban canından oldu
-
Güncel1 sene önce
Isınmak isteyen yetiştirici canından oldu
-
Güncel1 sene önce
Genç çoban yem karma makinesinin içine düştü…
-
Güncel10 ay önce
İki çoban aile arasında kavga!
-
Güncel2 sene önce
Yine traktör kazası, yine ölüm!
-
Güncel1 sene önce
“Bayrama kesecek hayvan bulunmayacak”