Bizimle İletişime Geçin

Gıda

“Emirdağ koyun yoğurdu” tescillendi

Afyonkarahisar ili Emirdağ ilçesinde üretilen, namı sınırları aşan ‘Emirdağ Koyun Yoğurdu’ ürünü coğrafi işaret kategorisinde tescillendi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Emirdağ Belediye Başkanı Serkan Koyuncu, “Emirdağ Koyun Yoğurdumuzu sadece bölgemizde değil hem ulusal hem de uluslararası piyasalara tanıtmak, duyurmak ve tattırmak gayesiyle 2020 yılında coğrafi işaret kapsamında tescil ettirmek için Türk Patent ve Marka Kurumu’na müracaatı yapılmıştı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafınca süreç boyunca değerlendirilen Emirdağ Belediye Başkanlığımıza ait müracaatımız 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 41 inci Maddesi kapsamında onaylanarak tescil edilmesine karar verildi” dedi.

Geleneksel tariflerle yapılıyor
Başkan Koyuncu, “Emirdağ Koyun Yoğurdu”nun özelliklerini şöyle açıkladı:

“11. yüzyıldan bu yana yöremizde mevcut klimatik koşullarda geleneksel usullerle üretilen ve lezzetini sadece yöreye özgü geleneksel yoğurt yapım teknikleriyle sağlayabilen Emirdağ Koyun Yoğurdumuz koruma altına alınmıştır. Bölgemiz halkının malumu olduğu üzere yayla/mera tipi küçükbaş hayvancılık ile elde edilen koyun sütümüz çok değerli. Coğrafi işaret tescil süreci esnasında koyun yoğurdumuzun hammaddesi olan bu sütü farklı dönemlerde farklı bölgelerimizden temin ettik. Bu sütlerden üretilen yoğurt numunelerinin analizlerini yaptırdık. Pek çok parametre değerleri dahil özellikle yağ, kalsiyum ve mineral madde bakımından yoğurdumuzun zenginliğini de kanıtlamış olduk. Bundan böyle Emirdağ Belediye Başkanlığı ve onaylanmış denetim komisyonu heyetince ilgili yöresel ürünümüzün meri mevzuatlar çerçevesinde gerçekleşecek piyasa gözetim ve denetimlerinin başlatılması için ise çalışmalar planlanacak ve periyodik olarak sürdürülecektir. Bölgemiz ile özdeşleşen yöresel ürünlerimizin; sınai mülkiyet kategorisine girmesi ve yerel üreticilerin kalkınması, ilimiz sınırlarını aşarak tüm dünyada ticari değer haline gelmesi için işbirlikçi paydaşlığımızı devam ettirmekteyiz, ettireceğiz.” (Türkeli)

Gıda

Et yine ithalatla gündemde

Et fiyatları aldı başını gidiyor. Geçen yıl kasımda kilosu 100 lira olan büyükbaş karkas etin fiyatı 170 liraya yükseldi. Türkiye’deki fiyatlar AB ortalamasının 2 katına çıktı. Polonya’dan et ve karkas alımı için ihale açılacağı iddiaları dile getiriliyor. İthalat gündeme geldiğinde ise fiyatlar fırlıyor.

Tarım ve hayvancılık konusunda araştırmalar yapan CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, kırmızı etteki gelişmeleri inceledi. Başevirgen, “2022 Kasım itibariyle serbest piyasada kilosu 100 lira civarında olan büyükbaş karkas etin fiyatı, baş döndürücü bir hızla 23 Şubat itibariyle 170 liraya çıktı. Kuzu karkas ise 160 lira civarında. Et piyasası rekor zamlarla alt üst olmuşken, Et ve Süt Kurumu (ESK) karkas alım fiyatına zam yapmayarak 116 lirada sabit tuttu” dedi.

Başevirgen, hesaplı olduğu dile getirilen mahalle kasabında kıymanın kilosunun 220, kuşbaşının fiyatının ise 250 lira olduğuna dikkat çekti. Tarım Kredi’ye ait marketlerde bile fiyatların ancak yüzde 10 daha indirimli olduğuna işaret eden Başevirgen, ESK’nin görev zararı pahasına kıymayı 89 lira, kuşbaşını 99 liraya sattığını bildirdi. Kasap ve marketlerden et almaya gücü olmayan yurttaşların ESK’nin önünde uzun kuyruklar oluşturduklarını anımsatan Başevirgen, ancak orada da et satışlarının kişi başına 1 kilogram ile sınırlandırıldığını kaydetti.

‘İÇ PİYASA DIŞARIDAN PAHALI’
Başevirgen, Türkiye’nin yaklaşık olarak yıllık 1.5 milyon ton sığır etine ihtiyaç duyduğunu, bu üretimin karşılanabilmesi için de 5.5 milyon civarında sığır kesimi yapılması gerektiğini bildirdi. “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine ve ilgili bakanın demeçlerine göre, hayvan miktarı ve et üretimi yönünden hiçbir sıkıntımız yoktu. O zaman ne değişti de et ve hayvan ithalatı bir anda gündeme getirildi?” diye soran Başevirgen, kasaplık hayvan ithalatının yetmediğini, şimdi de ESK tarafından balkan ülkelerinden ve Polonya’dan et ve karkas alımı ihaleleri açılacağı iddiaları dolaştığını vurguladı.

Et fiyatlarında yaşanan artışlardan sonra iç piyasanın dış piyasadan çok daha pahalı hale geldiğini dile getiren Başevirgen, “Ocak 2022’de 60 lira civarında olan karkas etin fiyatı (1 Euro=15 lira) 4 euro civarındaydı. Bugün itibariyle büyükbaş karkas fiyatı serbest piyasalarda 170 TL/Kg (1 Euro=18.8 lira) yani 9 Euro civarında. AB ortalamasına bakıldığında, aynı kalitede karkas etin fiyatı 4.42 Euro. Bu rakamların bize anlattığı bazı acı gerçekler var. Kişi başına yıllık 12 kilogram olan kırmızı et tüketimimiz 5 kilograma kadar düşmüş olduğuna göre ya üretimde ciddi bir azalma ya da üretici maliyetlerimizde aşırı bir yükselme söz konusu” dedi.

Yurttaşın et yiyemediğini belirten Başevirgen, ithalatın ise çözüm olmadığını vurguladı.

Okumaya Devam Et

Gıda

UKON, haftalık et fiyatlarını açıkladı(09 Şubat 2023)

(daha&helliip;)

Okumaya Devam Et

Gıda

UKON, haftalık et fiyatlarını açıkladı(26 Ocak 2023)

(daha&helliip;)

Okumaya Devam Et
Advertisement

Çok Okunanlar