Bizimle İletişime Geçin

Gıda

Kelle paça gençleştiriyor!

Diyetisyen Eda Ünal dana, kuzu, koyun gibi çeşitli hayvanların sakatatlarından yapılan kelle paça çorbasının insan cildine faydalı olduğunu belirterek, bu çorba ile genç bir görünüm elde edilebildiğini söyledi.

Sivas’ın meşhur lezzetlerinden biri olan kelle paça çorbası, insan sağlığına birçok fayda sağlıyor. Kış aylarında oldukça fazla tüketilen çorba cilt sağlığına da iyi geliyor. Medicana Sivas Hastanesi Diyetisyeni Eda Ünal, kelle paça çorbasının cilde olan faydası hakkında açıklamalarda bulundu.

Diyetisyen Ünal, “Kış aylarında sıkça kullanılan kelle paça çorbası orta çağdan itibaren iyileştirici şifalı özelliği ile ortaya çıkıyor özellikle kış aylarında sıkça tercih ediliyor. Sivas dışında da Türkiye’nin her kesiminde sık kullanılan çorba türü aslında, özellikle cildi gençleştirici etkisi ve bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkili olan bu çorba içerisinde yüksek protein içeriyor’’ dedi.

Kelle paça ile daha genç görünmek mümkün
Diyetisyen Eda Ünal, kelle paça çorbasının daha genç bir görünüm elde edilmesinde etkili olduğunu söyleyerek, ”Genellikle dana, kuzu, koyun gibi büyük baş ve küçük baş hayvanların sakatatlarından hazırlanıyor bu çorba. Yanında sirke, limon, baharat ve tatlandırıcılarla antioksidan seviyesini güçlendirerek bağışıklığın güçlenmesini sağlıyor. Özellikle gribal enfeksiyonlarda sıklıkla kullanılıyor. Bunun dışında kas yırtılmalarında kemik sağlığında kırıklarda ve çeşitli ortopedik rahatsızlıklarda kelle paça çorbasından sıklıkla yararlanılıyor. İçerisindeki kollajen içeriği dışında da magnezyum, kalsiyum fosfor gibi mineraller içermesinde dolayı hızlı bir şekilde iyileşmeye yardımcı oluyor. Bu özelliği dışında cilt, tırnak ve saç sağlığına yarar sağlamaktadır. Özellikle cildin elastikiyetini arttırarak daha genç bir görünüm elde edilmesini yardımcı oluyor. Aynı zamanda tırnakların daha hızlı uzayıp güçlü olmasına ve saçlarında daha hızlı uzamasında oldukça etkili’’ şeklinde konuştu.

Bu hastalığı olanlara önerilmiyor
Diyetisyen Ünal, kalp ve damar rahatsızlığı olanlara bu çorbayı önermediklerini belirterek, “Bunun yanında çocuklarda da kemik gelişiminde oldukça yarar sağlıyor. Yüksek kalorili ve yağlı bir yiyecek olduğu için kilo almak isteyen danışanlarımıza porsiyon kontrolüne uyarak öneriyoruz. Kalp ve damar rahatsızlığı olanlar kolesterol rahatsızlığı olanları kelle paça gibi yağlı bir çorbayı önermiyoruz. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yanında sirke, limon kullanımı ile antioksidan özelliğini arttırmak mümkündür. Paça çorbası yanında limonlu yeşillik tüketimi demir emilimini arttırarak kan değerlerinin iyileşmesine yardımcı olur. Besinlerle destek vererek cildin daha aydınlık genç görünmesini sağlayabiliriz’’ diye konuştu. (HT)

Gıda

Et yine ithalatla gündemde

Et fiyatları aldı başını gidiyor. Geçen yıl kasımda kilosu 100 lira olan büyükbaş karkas etin fiyatı 170 liraya yükseldi. Türkiye’deki fiyatlar AB ortalamasının 2 katına çıktı. Polonya’dan et ve karkas alımı için ihale açılacağı iddiaları dile getiriliyor. İthalat gündeme geldiğinde ise fiyatlar fırlıyor.

Tarım ve hayvancılık konusunda araştırmalar yapan CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, kırmızı etteki gelişmeleri inceledi. Başevirgen, “2022 Kasım itibariyle serbest piyasada kilosu 100 lira civarında olan büyükbaş karkas etin fiyatı, baş döndürücü bir hızla 23 Şubat itibariyle 170 liraya çıktı. Kuzu karkas ise 160 lira civarında. Et piyasası rekor zamlarla alt üst olmuşken, Et ve Süt Kurumu (ESK) karkas alım fiyatına zam yapmayarak 116 lirada sabit tuttu” dedi.

Başevirgen, hesaplı olduğu dile getirilen mahalle kasabında kıymanın kilosunun 220, kuşbaşının fiyatının ise 250 lira olduğuna dikkat çekti. Tarım Kredi’ye ait marketlerde bile fiyatların ancak yüzde 10 daha indirimli olduğuna işaret eden Başevirgen, ESK’nin görev zararı pahasına kıymayı 89 lira, kuşbaşını 99 liraya sattığını bildirdi. Kasap ve marketlerden et almaya gücü olmayan yurttaşların ESK’nin önünde uzun kuyruklar oluşturduklarını anımsatan Başevirgen, ancak orada da et satışlarının kişi başına 1 kilogram ile sınırlandırıldığını kaydetti.

‘İÇ PİYASA DIŞARIDAN PAHALI’
Başevirgen, Türkiye’nin yaklaşık olarak yıllık 1.5 milyon ton sığır etine ihtiyaç duyduğunu, bu üretimin karşılanabilmesi için de 5.5 milyon civarında sığır kesimi yapılması gerektiğini bildirdi. “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine ve ilgili bakanın demeçlerine göre, hayvan miktarı ve et üretimi yönünden hiçbir sıkıntımız yoktu. O zaman ne değişti de et ve hayvan ithalatı bir anda gündeme getirildi?” diye soran Başevirgen, kasaplık hayvan ithalatının yetmediğini, şimdi de ESK tarafından balkan ülkelerinden ve Polonya’dan et ve karkas alımı ihaleleri açılacağı iddiaları dolaştığını vurguladı.

Et fiyatlarında yaşanan artışlardan sonra iç piyasanın dış piyasadan çok daha pahalı hale geldiğini dile getiren Başevirgen, “Ocak 2022’de 60 lira civarında olan karkas etin fiyatı (1 Euro=15 lira) 4 euro civarındaydı. Bugün itibariyle büyükbaş karkas fiyatı serbest piyasalarda 170 TL/Kg (1 Euro=18.8 lira) yani 9 Euro civarında. AB ortalamasına bakıldığında, aynı kalitede karkas etin fiyatı 4.42 Euro. Bu rakamların bize anlattığı bazı acı gerçekler var. Kişi başına yıllık 12 kilogram olan kırmızı et tüketimimiz 5 kilograma kadar düşmüş olduğuna göre ya üretimde ciddi bir azalma ya da üretici maliyetlerimizde aşırı bir yükselme söz konusu” dedi.

Yurttaşın et yiyemediğini belirten Başevirgen, ithalatın ise çözüm olmadığını vurguladı.

Okumaya Devam Et

Gıda

UKON, haftalık et fiyatlarını açıkladı(09 Şubat 2023)

(daha&helliip;)

Okumaya Devam Et

Gıda

UKON, haftalık et fiyatlarını açıkladı(26 Ocak 2023)

(daha&helliip;)

Okumaya Devam Et
Advertisement

Çok Okunanlar