Güncel
KKTC’de ‘Mavi Dil’ var alarmı

Veteriner Dairesi Hayvan Sağlığı Birimi Sorumlusu Dr. Mehmet Demirpençe, koyun ve keçilerde görülebilen Mavi Dil hastalığının Güney Kıbrıs’tan sonra ülkemizde de tespit edildiğini, fakat endişeye gerek olmadığını açıkladı:
“SİNEK MÜCADELESİ YAPILIYOR”
Veteriner Dairesi Hayvan Sağlığı Birimi Sorumlusu Dr. Mehmet Demirpençe, Güney Kıbrıs’ta Mavi Dil hastalığının tespit edilmesinden bir süre sonra Değirmenlik’te de bir üreticinin küçükbaş hayvanlarında Mavi Dil hastalığının tespit edildiğini ifade ederek bölgede yoğun şekilde sinek mücadelesi yapıldığını ve gerekli olan bütün önlemleri aldıklarını vurguladı.
“ÖLÜM ORANI YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE”
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, hayvanlarda yüzde 50’nin üzerinde öldürücülüğü olan Mavi Dil hastalığın çiftlik ve üretici bazında ülkede ekonomik kayıplara neden olabileceğini ifade etti. Naimoğluları, hayvancıların ilaçlama konusunda bilinçlendirilmesi gerektiği gibi Devlet Dairesi’nin de rutin olarak gerekli ilaçlamaları yapması gerektiğinin altını çizdi.
Güney Kıbrıs’taki üç ağılda Mavi Dil hastalığının görülmesinin ardından, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) de bir üreticinin hayvanlarında virüs tespit edildi.
KKTC Veteriner Dairesi hastalığın yayılmasına neden olan sineklere karşı gerekli olan mücadeleyi vermek için bölgede yoğun bir şekilde ilaçlama başlattı. Güney Kıbrıs’ta 23 Aralık 2022 tarihinde Paralimni ve Sotira bölgesindeki 3 küçükbaş hayvan çiftliğinde Mavi Dil (bluetongue) hastalığı görüldüğü ifade edilerek saptanan Mavi Dil hastalığının üç çiftlikte yetiştirilmekte olan toplam 541 küçükbaş hayvandan 12’sinde görüldüğü açıklanmıştı.
KIBRIS’a konuşan Veteriner Dairesi Hayvan Sağlığı Birimi Sorumlusu Dr. Mehmet Demirpençe, ülkemizde bir üreticinin çiftliğinde Mavi Dil hastalığının tespit edildiğini belirterek gerekli önlemlerin alındığını ve endişeye gerek olmadığını söyledi.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, Mavi Dil hastalığının bazı hayvanların ölümüne neden olduğu gibi ölümle sonuçlanmadığı durumların da olabildiğini, ölüm oranının yüzde 50’nin üzerinde olmasına karşın, iyi beslenen ve gerekli ilaçlamalar yapıldığında kurtulan hayvanların da olduğunu ifade ederek bu hastalığın çiftlik ve üretici bazında ülkede ekonomik kayıplara neden olabileceğini açıkladı.
Demirpençe: Sinekler aracılığıyla hayvandan hayvana bulaşıyor
Veteriner Dairesi Hayvan Sağlığı Birimi Sorumlusu Dr. Mehmet Demirpençe, koyun ve keçilerde görülebilen Mavi Dil hastalığının viral bir hastalık olduğunu söyleyerek tek bir virüs olmasına karşın 200 farklı alt tipi bulunduğunu ve hastalığın Culicoides cinsi sinekler aracılığıyla hayvandan hayvana taşındığını açıkladı.
Hastalığın genellikle Afrika bölgesinde yaygın olduğunu ifade eden Demirpençe, Afrika ülkelerinden gelen toz bulutu ile sineklerin Akdeniz ülkelerinde de salgına neden olabildiğine dikkat çekti. Demirpençe, “Hastalığın neredeyse her 2-3 yılda bir adada salgına neden olma gibi bir rutini var ancak viral bir hastalık olduğu için direkt hastalık etkenine yönelik bir tedavisi yok. Destekleyici tedavi yapılan bir hastalıktır” diyerek öldürücülüğü ve bulaşma hızının etraftaki sinek miktarına bağlı olduğunu belirtti. Geçtiğimiz günlerde Güney Kıbrıs’ta Mavi Dil hastalığının tespit edildiğini hatırlatan Demirpençe, bir süre sonra Değirmenlik bölgesinde de bir işletmede tespit edildiğini açıkladı.
“Yoğun şekilde sinek mücadelesi yapılıyor”
Demirpençe, gerekli önlemleri aldıklarını söyleyerek şöyle devam etti: “Aynı zamanlarda ülkemizde kuş gribi şüphesi de vardı. Kuş gribi daha tehlikeli ve daha kolay bulaşan bir hastalık olduğu için vatandaşın da kafası karışmasın kuş gribine odaklansın ve önlemini alsın istedik. Sonradan da problem büyümediği için kamuoyuna bildirmedik sadece Tarım Ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bildirim yaptık. Tespit edilen bölgede 2-3 günde bir yoğun şekilde sinek mücadelesi yapılıyor,”
Veteriner Dairesi Hayvan Sağlığı Birimi Sorumlusu Dr. Mehmet Demirpençe, küçükbaş hayvanlarında Mavi Dil hastalığı tespit edilen üreticinin ölü hayvanlarının uygun bir şekilde gömüldüğünü ifade ederek üreticinin Genel Tarım Sigortası Fonu ile tazminatının yapılacağı açıkladı. Demirpençe, acil eylem planı çerçevesinde tüm kaza ve birimleri bilgilendirdiklerini işaret ederek Veteriner Dairesi olarak tüm önlemleri aldıklarının altını çizdi.
Koruyucu olarak yapılabilecek tek şeyin sinek mücadelesi olduğunu kaydeden Demirpençe, “ülkeler herhangi bir hastalık çıktığında bildirimi Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü(OIE)’ne yapıyor. KKTC tanınmış bir ülke olmadığı için biz bu bildirimi yapamıyoruz. Üreticiler Veteriner Dairesi’ne biz de Tarım Dairesine bildirim yapıyoruz bu kayıtlar orada tutuluyor.”
Naimoğluları: Ölüm oranı yüzde 50’den fazla
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları da, Mavi Dil hastalığının sineklerle bulaşan bir hastalık olduğunu söyleyerek sıcaklığın yüksek olduğu bu dönemlerde bulaş riskinin arttığını belirtti.
Naimoğluları, yağmur yağdığı dönemlerde bulaş riskinin ortadan kalkacağına dikkat çekerek, “bizde herhangi bir vaka bildirilmedi bu bizim için şans ama ileriki günlerde yağış olmazsa hastalık olmayacak diye bir şey de yok” vurgusu yaptı.
Mavi Dil hastalığının bazı hayvanların ölümüne neden olduğu gibi ölümle sonuçlanmadığı durumların da olabildiğine işaret eden Naimoğluları, ölüm oranının yüzde 50’nin üzerinde olmasına karşın, iyi beslenen ve gerekli ilaçlamalar yapıldığında kurtulan hayvanların da olduğunu kaydetti.
“Sineklerle mücadele gerekli”
Naimoğluları, “Güney Kıbrıs’ta tespit edildiği için sınır bölgelerinde ilaçlama yapmaları lazım. Bizde de daha önce birçok hayvan telef olmuştu bu nedenle burada da sınır köylerdeki ağıllarda ve geçiş noktalarında ilaçlama yapılmalı” diyerek sineklerle mücadelenin gerekliliğine dikkat çekti.
Hayvanlarda öldürücülüğü olan bu hastalığın çiftlik ve üretici bazında ülkede ekonomik kayıplara neden olabileceğini ifade eden Naimoğluları, hayvancıların ilaçlama konusunda bilinçlendirilmesi gerektiği gibi Devlet Dairesi’nin de rutin olarak gerekli ilaçlamaları yapması gerektiğinin altını çizdi. (Kıbrıs Gazetesi)
-
Güncel2 sene önce
Ağıla giren köpekler onlarca küçükbaşı telef etti
-
Güncel12 ay önce
Çoban, trafik kazasına kurban gitti
-
Güncel2 sene önce
Merada bulduğu cismi eve getiren çoban canından oldu
-
Güncel1 sene önce
Isınmak isteyen yetiştirici canından oldu
-
Güncel2 sene önce
Genç çoban yem karma makinesinin içine düştü…
-
Güncel1 sene önce
İki çoban aile arasında kavga!
-
Güncel2 sene önce
Yine traktör kazası, yine ölüm!
-
Güncel1 sene önce
“Bayrama kesecek hayvan bulunmayacak”