Bizimle İletişime Geçin

Güncel

Mustafakemalpaşa halkından “mera” isyanı

Mustafakemalpaşa’da köpek ve at yetiştiriciliği için Jandarma Komutanlığı’na verilen mera arazisi için bölge halkı tepkili. Bursa’nın ‘çok iyi’ sınıfta olarak derecelendirilen merasına hem Mustafakemalpaşalılar hem de akademik oda ve sivil toplum kuruluşları sahip çıkılması çağrısında bulunuyor.

Bursa Mustafakemalpaşa’nın merkezinde Üçbeyli, Orta ve Aralık köyleri sınırları içerisinde bulunan mera arazisinin 4’te 3’ünün Jandarma Komutanlığı’na devredilmesi planlanıyor. ‘Çok iyi mera’özelliği taşıyan alanın 1.200 dekarlık kısmı mayın arama ve iz takip eğitimlerinde kullanılacak köpek ve at yetiştiriciliği için yapılacak tesis inşasına ayrılacak.

Hayvancılıkla geçinen bölge halkını artan yem maliyetinden kurtaran ve 10 bin civarında hayvanın beslenmesini sağlayan mera için Mustafakemalpaşalılar mera arazisinde tepkilerini dile getirmek için buluştu. Yapılan açıklamaya Veteriner Hekimler Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Türkiye Ziraatçılar Derneği, Tarım Orkam-Sen Bursa Şubeleri ile DOĞADER destek verdi.

“Ülke hayvancılığına yapılmış darbe”
Mustafakemalpaşa Odası Başkanı Mehmet Aydemir hayvancılığın ülkemizde geldiği noktaya dikkat çekerek, “Halen bu üç mahallenin yaklaşık 2600 büyükbaş, 6000 küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. Hayvan birimi olarak toplam 3200 olan mahalle varlığının 25 bin 600 dekar meraya ihtiyacı bulunmaktadır. Mevcut mera dahi bugünkü ihtiyacı karşılayamayacak durumdayken bölünerek küçültülecek olması ülke hayvancılığına yapılmış bir darbedir.” dedi. “Bu kararın ilçe halkını üzdüğünü belirten Aydemir, bu karar geri alınana kadar meralarını savunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Damızlık Süt Üreticileri Birliği Başkanı Kadir Kumsar, Ukrayna-Rusya savaşıyla ileriki günlerde tarımın öneminin daha da ortaya çıkacağını belirterek, Kemalpaşa’nın 120 köyü olduğunu ve hayvancılığın bittiğini ifade etti. “Her üretici cebinden her litre süt için 6,5 lira harcayarak süt çıkarıyor, eline geçen ne? 4,70’e biz satıyoruz, muhtasile 4,50 lira ödüyoruz.” diyen Kumsar kesinlikle tarımcının para kazanmadığını söyledi.

“Mera bedava ot demektir”
Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, gıda fiyatlarının yüksekliğinin önüne geçilebilmesi için girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğine dikkat çekti. “Mera bedava ot demektir” diyen Çakmak, girdi maliyetlerinin en büyük kalemlerinden birisinin ot olduğunu belirterek, “Bütün Türkiye’de mera alanlarımız yok edilmeye çalışılmakta, bedava ot kaynaklarımız böylece çiftçinin, üreticinin elinden alınmakta ve üretim maliyetleri yüksek olduğu için, ürününü gerçek değerinde satamamakta ve çiftçilikten, hayvancılıktan vazgeçmektedir.” şeklinde konuştu.

Bursa’nın tarım arazilerinde yıllardır mücadele var
DOĞADER’den Murat Demir de, “Biz yıllardır Mustafakemalpaşa’da doğanın korunması için mücadele ediyoruz. Çördük’te tehlikeli katı atık yakma fabrikasından Marzinc’e, Dümbüldek’teki altın madeninden, Uluabat Gölü’nün korunmasına kadar birçok alanda Mustafakemalpaşalılarla birlikte mücadele ettik ve etmeye devam ediyoruz. Bugün de burada bu köylülerin son kalan alanını mera vasfından çıkartıp başka bir vasıfla kullanmak istiyorlar. Şimdi soruyoruz, bu arkada otlayan binlerce hayvan ne olacak? Bunlarla geçinen aileler ne yapacak?” dedi. “Bu zor günlerde elinde temiz, güvenilir gıdası olanlar yaşam hakkına sahip oluyorlar.” diyen Demir, ucuz ve sağlıklı gıdanın yanı başımızda olduğunu belirterek yapılacak tesis için meranın yok edilmesinin yanlış olduğunu ifade etti.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu üyelerinden Melike Baysal, hayvancılık için temel girdi olan yem maliyetlerinin meralar aracılığıyla düşürülebilecekken, daha çok kapalı alanlara yönlendirilmesiyle daha da arttırıldığını söyledi. Baysal, meraların hem hayvan refahı hem de tarım açısından önemine değinerek, “Merada beslenmeyen hayvanlar, sulu tarımla elde edilen kaba yemlerle beslenmek zorunda kalıyor. Zaten son dönemlerde iklim krizi nedeniyle suya daha çok ihtiyacımız var. Hem maliyeti çok olan hayvancılığı zor durumda bırakıyoruz hem de toprağı su açısından zor durumda bırakıyoruz. Bunun için meraları korumamız gerekiyor.” dedi.

Kemalpaşa tatlısı buradan geliyor
Üçbeyler Köyü Muhtarı Hasan Turhan meralarına bakmak için yılda 40- 50 bin lira harcadıklarını belirterek, Kemalpaşa tatlısının üretim noktalarına süt gönderdiklerini söyledi. Hayvancılıktan başka bir geçim kaynakları olmadığını belirten Turhan, meralarına sahip çıkacaklarını ifade etti.

Köy sakinlerinden söz alan bir kadın da, “Her yerde doğal yaşayalım, organik yiyelim içelim deniliyor. Fakat bizim toprağımızı alırlarsa, biz nasıl organik sütümüzü, peynirimizi yetiştireceğiz.” diyerek yapılacak tesise karşı olduklarını söyledi. (Sendika.org)

Güncel

“Et ve yem fiyat artışları eyvah dedirtiyor!”

(daha&helliip;)

Okumaya Devam Et

Güncel

Depremzedelere küçükbaş hayvan desteği

(daha&helliip;)

Okumaya Devam Et

Güncel

UKON, haftalık et fiyatlarını açıkladı(23 Şubat 2023)

(daha&helliip;)

Okumaya Devam Et
Advertisement

Çok Okunanlar