Gıda
Peynir, et fiyatlarını solladı

Gıda ürünlerine gelen zamlarla beraber vatandaşın beli her geçen gün iyiden iyiye bükülüyor. Son yapılan zamlarla beraber peynirin kilosu etin fiyatını solladı.
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, sütte üreticiye düşük fiyat verilmesi hayvanları kesime zorlarken, süt üretimi TÜİK’e göre yüzde 4.4, sektör temsilcilerine göre yüzde 15 düştü. Raflardaki fiyat artışı yüzde 175’i buldu.
Özellikle dar gelirli yurttaşın uzun süredir erişmekte zorluk çektiği kırmızı etin fiyatı daha da arttı. Ancak bu arada bir başka temel gıda maddesi, etten daha da pahalı hale geldi. Kaşar peynirin fiyatı kırmızı et fiyatını geçti.
Bir sanal alışveriş sitesindeki fiyatlara göre, bugün itibariyle 700 gr kaşar peynir fiyatı ortalama 115-165 TL arasında iken dana kıyma dana kuşbaşı fiyatları 110-150 liradan satılıyor.
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu, süt fiyatlarının başıboş bırakılmaması için Ulusal Süt Konseyi kurulduğuna dikkat çekerken sanayicinin bu kurum da ele geçirdiğine dikkat çekerek, “Son dönemde gevşek para politikası yüzünden doların artması ve tarımın da dolara bağlı olmasından kaynaklı gıda fiyatları arttı. Gıda fiyatlarında devletin kontrol edebileceği iki ürün var. Bunlardan birisi et diğeri ise süt” dedi.
“SÜT ÜRÜNLERİNE YANSIYOR”
Devletin maliyetleri dolar yüzünden artırmasını bildiğini fakat “bizi ilgilendirmez” dediğini söyleyen Solakoğlu, “Devlet Ulusal Süt Konseyi’nin marifetiyle süt fiyatlarını düşük tuttu. Biz de ‘süt fiyatını düşük tutarsanız çiftçiyi zorlarsanız, üretimden vazgeçer ve fiyatlar anormal şekilde artar, bunu kontrol edemezsiniz’ dedik. Fakat Ulusal Süt Konseyi fiyatları böyle tutacakları konusunda ısrarcı oldu. Bugün geldiğimiz noktada süt fiyatlarını inanılmaz derecede baskıladılar. Çiftlikler kapandı ve çiftçiler üretimden vazgeçti. Haliyle arz düştü. Süt bulunamaz hale geldi. Ulusal Süt Konseyi tamamen bypass geçildi ve artık piyasada ihalelerle süt satışı başladı. Bunun önüne devlet de geçemeyecek. Elindeki bütün gücü de devlet kaybettiği için şu anda serbest piyasa ekonomisine göre işler devam ediyor. Süt arzı çok düşük olduğu için fiyatlar afaki şekilde artmaya devam edecek. Süt fiyatlarının artış trendinde olması peynire ve süt ürünlerine ciddi bir biçimde yansıyor” şeklinde konuştu.
“ETTE DE AYNI HATA YAPILDI”
Ette de aynı hatanın yapıldığının altını çizen Solakoğlu, “Eskiden ET Süt Kurumu (ESK) vasıtasıyla bu fiyatlar düşük tutuldu. Şu anda ESK’nın kesim fiyatı piyasanın çok çok altında. Maliyeti 110-115 lira olan bir kilo birlikte eti şu an 95 ila 105 lira arasında satmak zorunda. Orada da arz azaldı çiftlikler boş. Yurt dışı fiyatları ette de sütte de çok pahalı. Bu suni baskılamaların sonucunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gerçek enflasyonun sonuçlarıyla yüzleşmeye başlıyor” dedi.
“ETE YÜZDE 30 40 DAHA ZAM GELECEK”
Solakoğlu sözlerini “Biz çiftçiyiz, Türkiye’nin üreten kesimiyiz. Dolarizasyon çok yüksek olduğu için ki bunu da bu hükümet yaptı. Bir çok konuda yurtdışına bağımlıyız. Dolayısıyla bizim şu anda bu yaşadıklarımızın sebebi 20 yıldır tarımı yöneten aynı hükümetin aman yurt dışında daha ucuz biz ithal edelim üretmeyelim kafasından kaynaklandı. Yani burada çiftçi suçlu değil, aksine mağdur. Süt fiyatını çiftçi arttırmıyor. Dolar arttığı için maliyetlerin karşısında çiftçi zararına satamaz ama satmaya da zorlandı. Çok fazla çiftçi kalmadı. Ette de aynı şey yolda. Yakında eti de yüzde 30 yüzde 40 daha pahalıya yemeye başlarız” vurgusuyla tamamladı. (yenicag)
Gıda
Et yine ithalatla gündemde

Et fiyatları aldı başını gidiyor. Geçen yıl kasımda kilosu 100 lira olan büyükbaş karkas etin fiyatı 170 liraya yükseldi. Türkiye’deki fiyatlar AB ortalamasının 2 katına çıktı. Polonya’dan et ve karkas alımı için ihale açılacağı iddiaları dile getiriliyor. İthalat gündeme geldiğinde ise fiyatlar fırlıyor.
Tarım ve hayvancılık konusunda araştırmalar yapan CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, kırmızı etteki gelişmeleri inceledi. Başevirgen, “2022 Kasım itibariyle serbest piyasada kilosu 100 lira civarında olan büyükbaş karkas etin fiyatı, baş döndürücü bir hızla 23 Şubat itibariyle 170 liraya çıktı. Kuzu karkas ise 160 lira civarında. Et piyasası rekor zamlarla alt üst olmuşken, Et ve Süt Kurumu (ESK) karkas alım fiyatına zam yapmayarak 116 lirada sabit tuttu” dedi.
Başevirgen, hesaplı olduğu dile getirilen mahalle kasabında kıymanın kilosunun 220, kuşbaşının fiyatının ise 250 lira olduğuna dikkat çekti. Tarım Kredi’ye ait marketlerde bile fiyatların ancak yüzde 10 daha indirimli olduğuna işaret eden Başevirgen, ESK’nin görev zararı pahasına kıymayı 89 lira, kuşbaşını 99 liraya sattığını bildirdi. Kasap ve marketlerden et almaya gücü olmayan yurttaşların ESK’nin önünde uzun kuyruklar oluşturduklarını anımsatan Başevirgen, ancak orada da et satışlarının kişi başına 1 kilogram ile sınırlandırıldığını kaydetti.
‘İÇ PİYASA DIŞARIDAN PAHALI’
Başevirgen, Türkiye’nin yaklaşık olarak yıllık 1.5 milyon ton sığır etine ihtiyaç duyduğunu, bu üretimin karşılanabilmesi için de 5.5 milyon civarında sığır kesimi yapılması gerektiğini bildirdi. “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine ve ilgili bakanın demeçlerine göre, hayvan miktarı ve et üretimi yönünden hiçbir sıkıntımız yoktu. O zaman ne değişti de et ve hayvan ithalatı bir anda gündeme getirildi?” diye soran Başevirgen, kasaplık hayvan ithalatının yetmediğini, şimdi de ESK tarafından balkan ülkelerinden ve Polonya’dan et ve karkas alımı ihaleleri açılacağı iddiaları dolaştığını vurguladı.
Et fiyatlarında yaşanan artışlardan sonra iç piyasanın dış piyasadan çok daha pahalı hale geldiğini dile getiren Başevirgen, “Ocak 2022’de 60 lira civarında olan karkas etin fiyatı (1 Euro=15 lira) 4 euro civarındaydı. Bugün itibariyle büyükbaş karkas fiyatı serbest piyasalarda 170 TL/Kg (1 Euro=18.8 lira) yani 9 Euro civarında. AB ortalamasına bakıldığında, aynı kalitede karkas etin fiyatı 4.42 Euro. Bu rakamların bize anlattığı bazı acı gerçekler var. Kişi başına yıllık 12 kilogram olan kırmızı et tüketimimiz 5 kilograma kadar düşmüş olduğuna göre ya üretimde ciddi bir azalma ya da üretici maliyetlerimizde aşırı bir yükselme söz konusu” dedi.
Yurttaşın et yiyemediğini belirten Başevirgen, ithalatın ise çözüm olmadığını vurguladı.
Gıda
UKON, haftalık et fiyatlarını açıkladı(09 Şubat 2023)
Gıda
UKON, haftalık et fiyatlarını açıkladı(26 Ocak 2023)
-
Güncel2 sene önce
Ağıla giren köpekler onlarca küçükbaşı telef etti
-
Güncel9 ay önce
Çoban, trafik kazasına kurban gitti
-
Güncel2 sene önce
Merada bulduğu cismi eve getiren çoban canından oldu
-
Güncel1 sene önce
Isınmak isteyen yetiştirici canından oldu
-
Güncel1 sene önce
Genç çoban yem karma makinesinin içine düştü…
-
Güncel10 ay önce
İki çoban aile arasında kavga!
-
Güncel2 sene önce
Yine traktör kazası, yine ölüm!
-
Güncel1 sene önce
“Bayrama kesecek hayvan bulunmayacak”