Güncel
Üreticinin derdinin dermanı; birlikte hareket etmek

Tüm Köy Sen Dersim Şube Başkanı Aziz Murat Dersim’deki üreticilerle yaptıkları görüşmeleri aktardı: “Biz sendika olarak üreticiyle birlikte hareket etmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz.”
Tüm Köy Sen Dersim Şube Başkanı Aziz Murat, Dersim’deki üreticilerle yaptıkları görüşmeler sonrası bir açıklama yaptı.
İşte o açıklamaa:
Dersim’de, yaylacılar yaz ayının tamamını yaylada geçiyor. Yaylacılar şehir merkezine yüzlerce kilometre uzaklıktaki yaylalarda küçükbaş hayvanlarını otlatarak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Ekonomik krizin yaylacıları da ciddi bir şekilde etkilediğini söylemek mümkün. Biz de Tüm Üretici ve Köylü Sendikası (Tüm Köy Sen) Dersim Şubesi olarak geçtiğimiz günlerde Yoncalık, Balpayam, Bağırpaşa, Ferhat Çayırı ve Şampaşa Yaylalarında bulunan üretici köylüleri ziyaret ettik.
‘BİRLİK VE YETKİLİLER ÜRETİCİNİN YANINDA OLMALI’
Üreticilerle yaptığımız görüşmelerde bize iletilen çokça sorun var; yem, arpa, saman fiyatlarının yüksek olduğunu bu durumun da verimi düşürdüğünü ve üreticiyi sıkıntıya soktuğunu aktardı görüştüğümüz üreticiler. Üreticinin, ucuza; yem, arpa, saman gibi ürünlere ulaşımının sağlanması gerekiyor.
Yayla kiraları için üreticilerimiz devlete 44 bin TL ücret öderken, özel mülkiyete ise 190 bin TL’ ücret ödediklerini ifade ettiler. Fahiş fiyatlardaki yayla ücretlerinin denetlenmesi gerekiyor. Yetkililer üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir!
YAYLALARA GİDİŞ GELİŞLERİN ÜCRETSİZ OLMASI SAĞLANMALI
Yaylaya çıkışlarda yolların bozuk olduğunu gözlemledik. Üreticiler, 2021 yılında 2 bin TL olan kamyon nakliyesinin 2022 yılında 7 bin 500 TL olduğunu belirttiler. Bu üreticiler için oldukça büyük bir meblağ. Çünkü üreticiler tek bir kamyon kullanmıyor, her bir üretici birden fazla kamyon kullanıyor ve bunun toplamı ciddi bir meblağa tekabül ediyor. Ödeme güçlüğü çektiklerinden dolayı yayla dönüşlerinde kamyon kullanmayacaklarını, sürülerini yürüterek götürmek istediklerini belirtiyorlar ancak yöre ve bölge köylüleri tarafından zorluklarla karşılaşacaklarını söylüyorlar. Ekosisteme zarar vermeden üreticilerimizin ücretsiz yaylalara gidiş gelişinin imkanları muhakkak sağlanmalıdır. Koyun Keçi Birliği ve devletten herhangi bir yardım almadıklarını belirten üretici köylülerimizin seslerine kulak verilmelidir. Üreticilerin, hayvanlarını güvenli ve ücretsiz taşımaları için Tarım ve Orman Bakanlığı sorumluluğu üstlenmelidir. Birlik de bu konuda inisiyatif almalıdır.
BİRLİK, SULAMA SORUNUNU ÇÖZMELİ
Üreticiler, yaylalarda hayvanları sulamakta sorunlar yaşadıklarını söylediler. Üreticiler, bu konuda Koyun Keçi Birliğinden de herhangi bir yardım görmediklerini aktardılar. Kendi imkanlarıyla yaptıkları sulakların yetersiz olduğunu, söyleyen üreticilerin, sulama sorunları çözülmelidir. Başta, Tarım İl Müdürlüğü olmak üzere, birlik ve diğer yetkililer üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmek zorundadırlar!
ÜRETİCİ TÜCCARLARIN İNSAFINA TERK EDİLMEMELİ
Üreticiler, taze peynir fiyat belirsizliğinin kendilerine sıkıntı yaşattığını bildirdiler. Üreticilerimizin tüccarların insafına bırakılmasına müsaade edilmemelidir! Üreticiler de bu durum karşısında kendi birliklerini mutlaka sağlamalıdırlar.
Yaylalardaki banyo ve lavabo sorunlarının varlığı dikkat çeken önemli sorunlardandır. Bu sorunların çözümü konusunda özellikle Koyun Keçi Birliği inisiyatif almalı ve üreticinin hijyen sorununu çözmelidir. Bu sorun çözülürken ekosisteme zarar verilmemesi öncelikler arasında olmalıdır.
AKLA DA VİCDANA DA SIĞMAZ
Üreticiler, yayla çıkışlarında, güvenlik ve kontrol noktalarında sıkıntılar yaşadıklarını, zaman zaman hayvanlarının, uzun süre bekletildiklerinden dolayı öldüklerini bize ilettiler. Bu sorunlar yetkililer tarafından çözüme kavuşmalıdır. Üreticinin, kontrol noktalarında uzun süre bekletilmesi, hayvanların sıcaktan ölümüne sebep olunması akla da vicdana da sığmaz!
Yaylalarda, Afgan çobanlarla da yaptığımız görüşmelerde izin belgeleri konusunda sorunlar yaşadıklarını, hastanelerde muayene olamadıklarını belirterek bu konuda yetkililerin çözüm üretmesi gerektiğini belirttiler. Mültecilere dair ülkenin diğer kentlerinde yaşanan diğer sorunlardan bağımsız olmayan bu sorun derhal çözüme kavuşturulmalıdır. Mülteci çobanların güvenceli çalışmasının koşulları sağlanmalıdır.
ÜSTESİNDEN ANCAK BİRLİKTE HAREKET EDİLEREK GELİNİR
Üreticiler, öne çıkan bu sorunlar giderilmediği sürece üretimden ve hayvancılıktan çekilmek zorunda kalacaklarını söylediler. Bir üreticimiz yem ve arpa ihtiyacını karşılamak için 200 koyununu kesime verdiğini belirtti. Sıralanan sorunlar ve ekonomik kriz, üreticinin bir bir üretimden çekilmesine etki ediyor. Üreticinin malı para etmiyor, girdileri her gün artıyor. Bu koşullarda, üreticilerin dertlerinin de sorunlarının da bitmeyeceği aşikar! Bunun üstesinden ancak birlikte hareket edilerek gelinir.
Biz sendika olarak üreticiyle birlikte hareket etmeye, dertlerine ortak olmaya, çözüm önerilerimizi iletmeye ve birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz! (Evrensel)
-
Güncel2 sene önce
Ağıla giren köpekler onlarca küçükbaşı telef etti
-
Güncel12 ay önce
Çoban, trafik kazasına kurban gitti
-
Güncel2 sene önce
Merada bulduğu cismi eve getiren çoban canından oldu
-
Güncel1 sene önce
Isınmak isteyen yetiştirici canından oldu
-
Güncel2 sene önce
Genç çoban yem karma makinesinin içine düştü…
-
Güncel1 sene önce
İki çoban aile arasında kavga!
-
Güncel2 sene önce
Yine traktör kazası, yine ölüm!
-
Güncel1 sene önce
“Bayrama kesecek hayvan bulunmayacak”