Güncel
Zirai ilaç yine koyunları telef etti

Tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı Amasya’da ilaçlamanın başlaması üzerine, kullanılan kimyasallardan etkilenen bazı hayvanlar öldü, hamile olan koyunlar ise düşük yaptı.
Amasya’nın Suluova İlçesinin köylerinde Kuru soğan, Şeker Pancarı, Ayçiçeği, Arpa ve Buğday gibi ürünlerin hasat sezonu ardından başlayan zirai ilaçlama, hayvanların ölümüne neden oluyor. Çiftçiliğin yanı sıra hayvancılığın da yaygın olduğu bölgede, zirai ilaçtan etkilenen birçok hayvan ölürken, koyun keçi gibi hayvanların da zehirlenmesi sonucu hamile olan koyunların arazide ve ahırlarda düşük yaptığı iddia edildi.
Çiftçilerin yaptığı ilaçlamalar dolayısıyla arazide otlayan hayvanlar zehirlenirken, besicilik yapanların dikkatli olması isteniyor. Çevresi kapatılmayan veya ilaçlandığına dair tabela asılmayan tarlalara girerek otlayan hayvanlar, ciddi sağlık sorunları yaşıyor, kimisi de yaşamını yitiriyor.
Amasya’nın Suluova İlçesine bağlı Kapancıağılı köyünde besicilik yapan Celalettin Rumi Torbacı, son iki günde üç tane hamile koyununun “Roundup Yabancı Ot” ilacı nedeni ile öldüğünü ifade etti.
“ARAZİNİN İLAÇLANDIĞINA DAİR İŞARET KONULMALI”
Torbacı, yaptığı açıklamasında kontrolsüz olarak arazilere atılan zirai ilaçlar sonucunda hamile koyunlarının kuzu attığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:
“Hasat sonrası otların yok edilmesi için arazilere Roundup adında zehirli zirai ilaç atılmaktadır. Benimde arazim var ben de atıyorum. Bu ilacı attıktan sonra mutlaka arazinin ilaçlı olduğuna dair koru (işaret) dikilmesi gerekiyor. Biz çobanlar ise meralarda hayvanlarımızı otlatıyoruz. Meralara yakın arazilere koyunlarımız girmekte, arazi kenarındaki otları yemektedirler. Atılan bu zehirli ilaçlar sonucu özellikle dişi ve hamile koyunlarımız zehirlenerek ölü kuzu atmaktadır. Bu konuda devletimizden gerekli önlemlerin alınmasını bekliyoruz.”
“BU KUZULARIN ÖLÜMÜ CİNAYETTİR”
Besicilik ve çobanlık yapan yine aynı köyde ikamet eden Nuri Koyuncu ise, “Hayvanlarımızı araziye çıkarmasak ahırda beslesek, arpa ve yem fiyatlarının yüksek olması nedeni ile zarar etmekteyiz. Arazide otlatmaktan başka imkanları yok. 25 koyunum var benim de hasat sonrası yayılıma çıkardığım koyunlarımdan üç tanesi kuzu attı. Bu kuzuların ölümü cinayettir. Bu ilacı atıp işaret dikmeyenlerden dolayı büyük mağduriyet yaşamaktayız. Bu koyunlarımı kredi çekerek aldım. Koyunlarımı gütmesem ahırda beslesem zaten zarardayım. Yem saman almış başını gidiyor, kuzu da şu anda para etmiyor. Kredimi nasıl ödeyeceğim onu düşünüyorum. Devletimizden ricam bu zehirli ilaca bir çare bulmaları. Bu ilacın nasıl atılacağı nasıl tedbir alınacağı konusunda çözüm bulunmasını istiyorum” diye konuştu. (ANKA)
-
Güncel2 sene önce
Ağıla giren köpekler onlarca küçükbaşı telef etti
-
Güncel9 ay önce
Çoban, trafik kazasına kurban gitti
-
Güncel2 sene önce
Merada bulduğu cismi eve getiren çoban canından oldu
-
Güncel1 sene önce
Isınmak isteyen yetiştirici canından oldu
-
Güncel1 sene önce
Genç çoban yem karma makinesinin içine düştü…
-
Güncel10 ay önce
İki çoban aile arasında kavga!
-
Güncel2 sene önce
Yine traktör kazası, yine ölüm!
-
Güncel1 sene önce
“Bayrama kesecek hayvan bulunmayacak”